Skocz do zawartości

Prosba - Mission Director i Giełda

16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Aldaran

Pilot

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 42 postów
  • Rasa: Teladi
  • Gram w: X3: Terran Conflict

Napisano 02 styczeń 2012 - 16:12

Czy moglibyscie sie podzielic wlasnymi spostrzeżeniami odnosnie Giełdy?
Mam tutaj na mysli inwestycje w zwyżkujące akcje i profity jakie mozna miec.Wiem ze to giełda i wszystko jest mozliwe,
ale czy Waszym zdaniem jeste sens inwestowania w Giełde.

A teraz z innej beczki (Jak to powiedzial Jezus w Kanie Galilejskiej ;) )

Odnosnie 'Mission Director' chodzi mi o funkcje 'Reset Mission Director' ktora jak sama nazwa wskazuje resetuje misje i
p5rzegladajac forum Egosoftu wiele osob narzeka ze po kilku dniach grania strasznie spowalnia to rozgrywke.
Zaliczam juz 4 dzien w X3AP i widze drastyczny spadek wydajnosci,podobno chlopaki z Ego maja wypuscic patch
ktory poprawi to.(Moim zdaniem troche w 'kulki' lecą skoro podobny problem byl w X3TC pol roku temu i nic z tym nie zrobili).
Moje pytanie to , czy po aktywacji 'reset mission director' glowna fabula rowniez zostanie zresetowana , bądź usunieta ?
W 'Mission Director' mamy misje 'cancelled' ktore prawdopodobnie zamulaja gre (u mnie jest ponad 10000) a po 'zresetowaniu'
ich wydajnosc w grze moze wzrosnac o kilkaset procent(mam na mysli FPS).
Czy ktos juz probowal to zrobic, ewentualnie czy ktos mogłby podzielic sie swoimi doswiadczeniami ?
Dołączona grafika

#2 rolnik_pl

Pilot

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 54 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 02 styczeń 2012 - 17:43

Jak ktoś to lubi to oczywiście warto się bawić na giełdzie. Można bardzo szybko zarobić kasę praktycznie z systemu się nie ruszając albo kupować okazyjnie i od czasu do czasu inwestować (np. w czasie zwiedzania systemów). Jedyne przegięcie za jakie uważam na giełdzie to że podczas sesji można włączać SETA, powinno to być zablokowane jak w czasie dokowania w stacji.
X3TC+X3XTC
1xYokohama, 4xTygrys, 4xciężki Smok, 1xkompleks wódki 5 TS

#3 bufi

Pilot

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 89 postów
  • LokalizacjaSwinemünde

Napisano 02 styczeń 2012 - 18:37

Wyświetl postUżytkownik Aldaran dnia 02 styczeń 2012 - 16:12 napisał

Czy moglibyscie sie podzielic wlasnymi spostrzeżeniami odnosnie Giełdy?
Mam tutaj na mysli inwestycje w zwyżkujące akcje i profity jakie mozna miec.Wiem ze to giełda i wszystko jest mozliwe,
ale czy Waszym zdaniem jeste sens inwestowania w Giełde.
[...]

Obszerny artykuł o giełdzie jest pisany i pojawi się tu i na Egoforum za kilka dni.
Narazie trudno coś konkretnego o niej pisać bo jest poprostu niedorobiona i popsuta
ogólnie. Mozna robic tricki aby zarabiać 100-500mln na minutę, a nawet w miliardach jak się uprzesz. Dlatego trochę granie w tej chwili na niej traci sens. Mozna tam poinwestować po pare tys cred. aby zobaczyć o co chodzi ale na dłuższą metę sie nudzi jeśli zna się triki.

A co resetowania MD, możesz to zrobić. FPSy podskoczą ale dostaniesz w nagrodę znaczek ***modified***.

P.

#4 szczekan

Pilot

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 125 postów
  • LokalizacjaPodbeskidzie
  • Rasa: Nieznana

Napisano 02 styczeń 2012 - 20:35

"Mozna robic tricki aby zarabiać 100-500mln na minutę, a nawet w miliardach jak się uprzesz." yyyyy jak??

#5 Bell

Pilot

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 40 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 18:12

chyba za pomocą cheat package albo ingerencję w pliki Albiona jak narazie na giełdzie mój rekord to 3,5 mln zysku :P

#6 LeWaR

Admirał

• Admiralicja
  • 1573 postów
  • Rasa: Argon
  • Gram w: X2: The Threat, X3: Reunion, X3: Terran Conflict

Napisano 11 styczeń 2012 - 18:54

Kupować jak czerwone czy zielone?
X3TC + XRM | Albion Prelude | http://www.mamuthq.net.pl - galeria, video, download, skrypty, spolszczenia
C2D E8200@3,2GHz | 4GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit

#7 szczekan

Pilot

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 125 postów

Napisano 11 styczeń 2012 - 20:07

Jak zielone i koło "stówy" - bo indeks jest domyślnie ustawiony właśnie na najlepszy czas na zakupy. W przypadku towarów nie kupować tych, gdzie jest przebite na czerwono 100 - jest nadpodaż. W przypadku akcji nie ma takich problemów (zielona 100 znaczy "kupuj"). I nie trzeba cheat'a czy ingerencji w pliki. Wystarczy trick z ilością towaru, która może "wstrząsnąć" lokalną giełdą. Jest to możliwe dzięki temu, że do indeksu giełdowego towarów wliczane są ich ilości, jakie znajdują się w fabrykach, dokach, czy też na pokładach statków. Jednak nie są wliczane te, które dryfują w przestrzeni. Z tego co wyczytałem (bo nie zastosowałem tego w praktyce) wystarczy wyrzucić towar w przestrzeń, co wpłynie na ruch cen Jeśli masz zakupione na nie kontrakty na giełdzie, to je sprzedajesz, ponieważ rosną jak na drożdżach, w następnej chwili łapiesz towar z powrotem do ładowni, odkupujesz lecące na łeb ceny kontraktów i całość powtarzasz aż się nie znudzi. Trzeba tylko dobrać towar i giełdę (pewnie lepiej żeby był rzadki i wysoko przetworzony). Mam nadzieję, że Bufi opisze to dokładniej (kilka dni już minęło :P).

#8 bufi

Pilot

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 89 postów
  • LokalizacjaSwinemünde

Napisano 11 styczeń 2012 - 23:24

Wyświetl postUżytkownik szczekan dnia 11 styczeń 2012 - 20:07 napisał

Mam nadzieję, że Bufi opisze to dokładniej (kilka dni już minęło :P).
No lenistwo mnie dopadło i tak jakoś wyszło. ;p Ale jest podobnie jak mówisz, a nawet lepiej. Mozna zmiany cen zautomatyzować. Zysk jest zalezny od ilosci dostepnych akcji, wiecej wybudowanych fabryk z towarem, wiecej akcji, wiekszy zysssk. Kwestia skali i checi budowania fabryk.

Żadna radość zarabiać 500 mln w minute bo po godzinie i tak nie masz na co wydawać. Problem finansowy w grze przestaje istnieć. Gra staje sie nudna.

Lepiej pograć na giełdzie firmowej albo korporacyjnej.

P.

#9 szczekan

Pilot

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 125 postów

Napisano 12 styczeń 2012 - 09:55

Pewnie tak jest, lepiej nie przesadzić z ilością gotówki zdobywanej w taki sposób, bo to żadna frajda. Na akcjach firmowych jeszcze nie udało mi się stracić. Wystarczy kupić i trzymać, aż pojawi się zysk (niech każdy sam rozstrzygnie czy satysfakcjonuje go 1 czy 3 mln, czy więcej z jednej transakcji - dojście do tych kwot to kwestia krótkiego czasu). Z kolei giełda korporacyjna jest mało płynna, trzeba długo czekać na zmiany cen. Pewnym rozczarowaniem jest, że akcje korporacji nie są w jakiś sposób powiązane z misjami. Szkoda również, że na giełdzie nie można wystartować ze swoją korporacją, i że wyemitowane przez naszą firmę akcje nie zależą od rozwoju firmy, reputacji itp. Kolejnej rzeczy, której brakuje mi na giełdzie to przejęcia - jeśli skupuję dostatecznie dużą ilość akcji to w końcu powinienem uzyskać kontrolę nad firmą. Jeśli ktoś pamięta i grał na przykład w Railroad Tycoon (albo w Capitalism) to wie jak to działało. W sumie giełda jest miłym dodatkiem, ale jednak niedopracowanym.

#10 Bell

Pilot

• Użytkownicy
  • PipPip
  • 40 postów

Napisano 12 styczeń 2012 - 17:08

Ja zakupiłem akcje które były na poziomie 85 w sprzedaży zrobił się zysk na poziomie miliona potem około 3mln, jednak zachłannoość wzieła górę i postanowiłem poczekać na większy zysk i nagle akcje poleciały na łeb aktualnie mam 12mln straty :( teraz nie ryzykuje i nie kupuję akcji poniżej 95 ptk

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych